După șase ore de negocieri dure, între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, am reușit să ajungem azi – noapte la un acord pentru ASAP – Actul care sprijină livrarea de muniții în Ucraina și refacerea arsenalului statelor membre UE. Pe parcursul ultimelor luni, am condus aceste negocieri în calitate de raportor pentru Dosar și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Acordul la care am ajuns este o victorie pentru Europa și pentru securitatea noastră colectivă și un semnal foarte puternic înaintea Summit-ului NATO. Marchează sprijinul ferm pentru Ucraina și un pas important înainte pentru apărarea României și a tuturor celorlalte state membre ale UE în fața agresiunilor. Foarte important este că am reușit să ne mobilizăm extrem rapid. Cu toții am înțeles nu doar importanța, ci și urgența acestui Act. Au fost negocieri intense în timp foarte scurt. Le mulțumesc tuturor celor implicați în aceste negocieri pentru eforturile și angajamentul lor în promovarea stabilității și securității în Europa.
ASAP va avea un buget de 500 de milioane de euro, va accelera livrarea de muniție și de rachete către Ucraina și va ajuta statele membre să își refacă și să își modernizeze arsenalele. Totodată, datorită acestui acord la care am ajuns vom reuși să creștem capacitatea de producție de rachete și componente ale acestora, muniției sol – sol și a producției de artilerie, în UE.
Acordul va fi supus la vot în cadrul Comisiei ITRE pe care o conduc în Parlamentul European luni, 10 iulie. Va fi votat apoi în ședința plenară de săptămâna viitoare și în Consiliu pentru a deveni Lege.
Prin acest acord ne asigurăm astfel că producția de muniții în Europa rămâne competitivă și eficientă, promovăm dezvoltarea industrială și crearea de locuri de muncă în sectorul de Apărare. Vom reduce dependența UE de importurile de muniții din alte regiuni și ne vom consolida autonomia, suveranitatea în domeniul securității.
Industria de Apărare din România trebuie să folosească la maximum această oportunitate. Stau la dispoziția Guvernului României și a Ministerului Apărării din țara noastră pentru a ajuta la implementarea acestui Acord.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European