*Proiect de guvernare locală 2016

Bucureștiul nu este doar un oraș. Nu este doar o Capitală. Acasă pentru unii sau vacanță pentru alții. Este locul în care trăim. În care vrem să fim în viață. Iar viața este măsurabilă. Îi putem evalua nu doar cantitatea, ci și calitatea. Bucureștiul se află într-un clasament al calității vieții în marile capitale, iar locul nu este printre primele. Nu are cum, pentru că îi lipsesc încă lucruri importante.

Unul dintre acestea este un spital performant, încăpător și profesionist. Bucureștiul are dreptul de a deține cel mai important spital din Estul Europei. Când acest proiect va fi terminat, românii nu vor mai pleca la Viena să se vindece. Doctorii nu vor mai pleca în alte țări să profeseze.

Spitalul pe care îl propun bucureștenilor este gândit după modelul One Stop: investigații, diagnostic, tratament, recuperare. Este un fel de all inclusive al serviciilor medicale. Centrul medical va fi un reper local şi regional în ceea ce priveşte suprafaţa, specializările, pregătirea personalului medical, inovaţia în activitatea medicală, recuperarea pacienților și condiţiile de spitalizare. Doar în acest fel un București sănătos va face posibil un București European!

Sursele de finanțare pe care le-am identificat pentru construirea spitalului sunt:

* Bugetul local – Credit extern prin Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare – pentru construcţie
* Bugetul statului (Ministerul Sănătăţii) – pentru dotare
* Fonduri europene prin Programului Operațional Regional ‐ Axa prioritară 3
* Parteneriate public-private
* Programe specifice ale Băncii Mondiale, granturi internaţionale

Împreună cu echipa mea de specialiști, am identificat și 4 posibile locații pentru construirea noului spital:

* platforma Fundeni
* un teren al MAPN, identificat în 2008 pentru construcția Spitalului Regional
* Sectorul 3 al Capitalei: str. Brățării – str. Vărăști
* terenul unde se află acum Casa Radio

Termenul de construire al spitalului este doi de ani. Dacă începem dezbaterea publică pentru acest proiect în luna iunie a acestui an, până la sfârșitul anului 2018, spitalul ar putea fi ridicat.

* Iunie 2016 – Septembrie 2016. Dezbatere publică, identificarea locaţiei finale. Pregătirea proiectului tehnic
* Octombrie 2016 – Februarie 2017. Realizarea proiectului tehnic
* Martie 2017 – Iulie 2017. Derularea licitaţiei internaționale şi desemnarea câștigătorului
* Iulie 2017 – Iunie 2018. Construirea spitalului