115 români mor zilnic din cauza fumatului. La nivel european tot fumatul este responsabil pentru moartea prematură a 700.000 de cetățeni. Deși asociat cu cancerul și bolile cardiovasculare, fumatul tentează încă milioane de tineri, adolescenți și chiar copii. 30% dintre europenii cu vârste între 15 și 24 de ani fumează, în ciuda reglementărilor legislative restrictive.
O cauză o reprezintă comerțul ilicit cu tutun, un fenomen care are consecințe atât asupra sectorului sănătății publice, cât și asupra sectorului economic, cauzând pierderi de până la 20 de miliarde de euro pe an în UE. Despre cauze și metode eficiente pentru combaterea acestui fenomen am discutat astăzi în Grupul de Lucru pentru revizuirea Directivei pentru Tutun din Parlamentul European.
Una dintre propunerile pentru a lupta împotriva comerțului paralel cu tutun este aplicarea Protocolul OMS, care a fost semnat de UE în decembrie 2013. În opinia mea, acesta trebuie să se regăsească în noua Directivă pentru Tutun pe care o vom adopta în 2021.
Protocolul își propune, printre altele, controlul lanțului de aprovizionare, care include licențe și cerințe de păstrare a evidenței, precum și reglementarea vânzărilor pe internet, a vânzărilor fără taxe și a tranzitului internațional.