Companiile au depus 668 de proiecte la Ministerul Energiei pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a proiectelor de energie solară şi eoliană. În total, acestea ar urma să aibă o putere instalată de 3.500 MW, potrivit companiei de consultanţă REI. Din totalul proiectelor depuse, REI a intermediat un număr de 100 proiecte, respectiv peste 15% din total, arată un comunicat al companiei.
„Am depus proiecte pentru peste 100 de clienţi, cu capacităţi instalate de la 0,2 MW, la 70 MW. Interesul pentru măsura C6 – Energie din PNRR a fost uriaş, am primit sute de solicitări pentru finanţare, în plus, am alocat resurse noi, un număr de aproximativ 15 colegi noi ni s-au alăturat pentru a reuşi să pregătim dosarele şi să aplicăm cu succes, în termen. Ne bucurăm ca Ministerul Energiei a decis prelungirea sesiunii de depunere cu peste 50 de zile, asta a ajutat companiile, consultanţii şi proiectanţii să definitiveze proiectele şi să faciliteze elaborarea unor proiecte complete în termenul definit”, a spus Roxana Mircea, managing partner REI.
Printre clienţii REI care au apelat la finanţare nerambursabilă prin sprijinul PNRR – Componenta C6 – Energie se numără companii din domeniile producţiei de materiale de construcţii, servicii poştale – curierat, ciment, procesare carne, mall-uri, dar şi dezvoltatori de parcuri industriale, potrivit sursei citate.
Companiile interesate de creşterea eficienţei energetice au avut la dispoziţie, în ultimele săptămâni, posibilitatea de a depune proiecte de investiţii pentru montarea de panouri fotovoltaice de cel puţin 0,2 MW capacitate instalată, pentru care ar fi putut solicita până la cel mult 15 milioane de euro.
Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil în valoare între 425.000 de euro şi 750.000 euro/MW. Pentru centrale eoliene, companiile interesate au putut solicita sprijin nerambursabil de până la 1,3 mil. euro/MW.
sursa: zf.ro