În deșertul Sahara, în regiunea Laghouat, 240.000 de panouri solare alcătuiesc centrala solară El Kheneg, cu o capacitate de 60 MWp. Energia produsă aici acoperă aproximativ o șapte din nevoile regiunii.
Finalizat în 2016, proiectul este un prototip și face parte din tranziția țării, care vizează conservarea resurselor de combustibili fosili și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Houari Mahi este șeful departamentului de inginerie al Sonelgaz Energies Renouvelables, explică el la Euronews potențialul Algeriei în ceea ce privește energia solară.
„Algeria are 3.000 de ore de soare pe an, iar în cazul Laghouat, este estimat la 1.800 de ore pe an. Acest lucru este suficient pentru a ne împinge să investim în construcția de structuri fotovoltaice. Trebuie să generăm aceleași cantități de simple. megawați sau kilowați-oră cu surse fotovoltaice, așa cum facem cu combustibilii fosili”.
Pentru a-și diversifica mixul energetic, dominat în mare măsură de gaze și petrol, Algeria vrea să obțină 15.000 MWp de energie solară până în 2035. Este în curs de desfășurare o licitație pentru instalarea de centrale solare în mai multe regiuni.
Regiunea Laghouat este în fruntea acestei conversii: kituri solare au fost distribuite satelor îndepărtate și populațiilor nomade. În orașul Aine Madhi, sediul Tariqa Tijaniyya, o frăție sufită, și aici este în curs de trecere la energia regenerabilă. Pe acoperișul școlii coranice, vizavi de moschee, tocmai a fost instalat un încălzitor solar de apă.
De asemenea, inițiativele se înmulțesc în tot orașul: de la benzinării cu energie solară până la lumini stradale alimentate cu energie solară. Această integrare tehnologică este văzută ca un pas pozitiv în direcția corectă de mulți, inclusiv de Mohamed Akmi, directorul Soltech. „Oamenii vin să pună întrebări despre beneficiile energiei regenerabile. Și se îndreaptă în această direcție. Dacă va voi Dumnezeu, vom trece de la combustibilii fosili la energia regenerabilă”, spune el.